За Нас

За Нас

Семеен хотел Кристал, Котел разполага с леглова база от 50 места. Хотел - Ресторант "Кристал" се намира в гр.Котел на самия площад в балканското градче, люлка на българското Възраждане, история и възрожденци. Хотелът е открит през 2007г. като предлага кабелна тв, климатизация, Wi-Fi /безплатен/, самостоятелни WC, тераси за някой от стаите и традиционна българска кухня в ресторанта към хотела. Парк Изворите е само на 650м от хотел "Кристал", където може да разпуснете на чист въздух и да направите своята разходка, крос или тренировка.. 

Хотел "Кристал" - град Котел се намира във Възрожденски Котел, в началото на самата главна улица на общинския център, в непосредствена близост до площад " Възраждане". Изцяло реновираният градски парк "Изворите" се намира само на 600м. от местоположението на хотела, като по пътя към него се намира Етнографски музей - Котел, Кьорпеевата къща и Природо-научения музей /втори по големина и разнообразие на Балканите/. 

Ако желаете да се усамотите, да избягате от шума и напрегнатото ежедневие и същевременно да не сте в дълбоките дебри на някоя гора, имате възможност да се насладите на чист планински въздух, природа, интересни забележителности, пълноценен отдих с приятели и семейство, то Вашето място е хотелски комплекс " Кристал" -гр. Котел. 

Хотелът разполага и с паркоместа в една от улиците водещи до самия площад. Комплексът съчетава градската среда със спокойствието на Балкана в центъра на Котелм затова допринася и гледката към върховете опасли Котленска котловина.

Ресторантът на хотела предлага традиционна българска кухня за региона, за качеството и вкуса се грижат двама от най-добрите готвачи в региона. В партерния етаж е разположен единствения целогодишен нощен клуб в града. В него може да се насладите на уютна обстановка и атмосфера, хубава музика и танци.

На около 12-15 км се намира културният резерват Жеравна , с. Медвен / родното място на Захарий Стоянов/, с. Катунище, представляващи забележителни места и родни забележителности от културното, историческото и природно наследство на България. Инфраструктурата в района е много добре развита, а самия Котел отстои на 65 км от Елена, на 68 км от Сливен, на 120 км от В.Търново, на 110 км от Бургас, което прави Котленския край кръстопът на няколко силно развити туристически дестинации от море, планина, история и географски особености.


Местоположение и география

Град Котел е разположен в Средния Предпланински дял на източна Стара планина в равнинната част на планинска котловина и важен в географско – историческо отношение проход, известен с името си Демир Капия. Проход- „свидетел “ на много ожесточени исторически битки още от Античността до наше време.
Котел се намира на 527 метра надморска височина. Разположен е на 328 км от София и на 49 км североизточно от Сливен. В  града съществуват автентични красиви архитектурни образци от късното Възраждане .Града е  обявен за архитектурен исторически резерват, като са запазени над 110 къщи от епохата на Възраждането.
Богатата история, възрожденската архитектура и красивата планинска околност привличат в този живописен планински град множество чуждестранни и български туристи целогодишно.

Забележителности
 
В града се намират Пантеон на Георги Стойков Раковски, Музей на котленските възрожденци и Природонаучен музей, които са част от Стоте национални туристически обекта на БТС.
Природонаучният музей е сред най-големите в България. Общинската библиотеката „Петър Матеев“ разполага с богат фонд от книги, където може да се намери разнообразна научна и художествена литература.
Историческият музей в Котел разполага с 3 експозиции в града („Котленски възрожденци“ с Пантеон на Георги Стойков Раковски, ”Котленски възрожденски бит“ – Кьорпеева къща, ”Старокотленски килими и тъкани“ – Галатанско училище) и 5 експозиции в Жеравна и Медвен („История на Жеравна“ – къща „Сава Филаретов“, ”Бит и култура на Жеравна през Възраждането“ – къща „Руси чорбаджи“, ”Йордан Йовков“ – къща „Йордан Йовков“, ”Приложно и изобразително изкуство“ – Художествена галерия „Жеравна“, и ”Захари Стоянов“ – къща „Захари Стоянов“ в с. Медвен)
В Котел се намира Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, с прием след четвърти и след седми клас. Специалности: народни инструменти, народно пеене, български танци, лютиерство (изработка на народни инструменти).

Природни забележителности и комплекси

Най-известен е карстовият комплекс „Злостен“, който е обявен за природна забележителност и включва в себе си редица обявени по-рано защитени територии. Намира се в землището на гр. Котел, обхващащ районите на с.Ябланово и обхваща площ от 343.7 хектара. Природо-обособен с цел запазване на характерните земни форми, пещери, понори и други карстови образувания. Населен е с вековни букови гори и пътеки местности с историческо значение. Друга подобна местност е „ Римското Кале “ с подобно в историко-географско отношение значение. От скалните феномени най-голям интерес представлява „Чаталкая“. Най-известни са втората по дължина пропастна пещера в България „Ледника“ с дължина 103 м., „Субаттъ“ с дължина 58 м., където изчезват под земята водите на бистър планински поток. „Мъглявата пещера“, чийто вход е постоянно обвит в мъгла.
Други второстепенни Природни забележителности са и отделни пещери, като: „Св. 40 мъченици“, в землището на с.Кипилово, с площ 5.0 хка, Сухайка, с множество карстови пещери, Дряновата пещера“ с площ 5.0 хка, характерна с с красивите форми на сталактитите и сталагмитите в нея. Пещерата ”Приказна“ с площ 4.2ха.Проучени са 3100 м. пещерни галерии като VІ-та по дължина в България е „Билярника“, която е проучена едва през 1970 г., с площ 1.0ха.,„Кървавата локва”, „Черните извори“ намираша се в района на местността „ Царевец “ в с.Медвен.;„Малка маара” „Маварата“ и др.
Някои от пещерите са свързани с легенди и исторически събития, което ги прави още по-привлекателни и тайнствени. Например в местността, където се намира пещерата „Кървава локва“, според легендите са избити голям брой Никифорови войници; пещерата „Раковски“ е наречена на името на Г.Раковски, който през 1854 година започва да пише край нея книгата си „Горски пътник“; в „Четиридесетте корита“ според преданията са заровени злато и скъпоценности. В района има и други пещери, които макар и да не са обявени за защитени обекти, също представляват интерес – „Духлото“, „Орловата пещера“ – приютявала колония от хиляди прилепи – редки и защитени от закона животни, „Дядо Събевата пещера“, „Голямата Хумба“, „Малка Дряновска“, „Нова Дряновска“ и „Черната дупка“ на запад от Котел, „Козята пещера“ в землището на с. Кипилово, „Академик“ и „Ужасът на иманярите“ в района на „Злостен“ и др. В землището на гр. Котел се намират скалните образувания – красив скален венец от величествени варовикови скали, подходящо местообитание на хищни птици – „Урушките скали“ с площ 69.0 ха и скален отвес -70 м. Те са характерни както с причудливите си форми, така и с гнездовищата на скален орел.
Буйните планински води често се спускат по отвесните скали и образуват красиви водопади, а за природна забележителност е обявен водопадът „Синия вир“, с височина на пада 7 м. и площ 1.1 ха. Водопадите „Скоковете“ и „Медвенските извори“ попадат във водосбора на Медвенската река. Маркират туристически маршрут източно от гр. Котел, Ви отвежда до местността след 3.5 часа път пеша.

Редовни празници и събития:

 Месец юни / от 1974г насам/ :  Първият празник Балканът пее и разказва се организира в Елена на Неювската поляна на . От тогава на ротациоен принцип се провежда в балканските градове Елена, Дряново, Котел, Трявна, Твърдица и Гурково.
 
1 ноември : Празникът на град Котел . По случай Деня на Будителите и празника на града има много увеселителни програми, културни мероприятия , ,заря и детски игри.Сайт www.kotel.bg
 
Месец април : Национален конкурс – Златна гега . Интереса към този празник е огромен ,а участниците стотици. Сайт: nufi-kotel.com/gega/
 
23 април: Фестивал Фолклорна огърлица .Певци, инструменталисти и танцьори от 7 до 14 години. Те са разделени на индивидуални изпълнители /певци и инструменталисти/, танцови колективи, вокални групи и хорови състави, групи за детски изворен и обработен фолклор.Участват деца както от града - домакин, така и от Сливен, Силистра, Разград, Златарица, Казанлък, Свиленград, Обзор, Нова Загора, Омуртаг, Елхово и др. Според регламента индивидуалните изпълнители участват с две изпълнения с общо времетраене до 6 минути. Класирането на участниците се извършва от жури от преподаватели и фолклористи. Целта на конкурса е да се приобщят децата към съкровищницата на българския фолклор и да се даде възможност за индивидуална изява и откриване на млади дарования.

Месец август  : Фестивал на народната носия – Жеравна се провежда всяка година първата седмица след големия християнски празник Св.Богородица/ 15 август/в местността Добромерица край Жеравна. Това е и най-посещаемия фестивал както в околността ,така и в България.
Сайт www.nosia.bg

 
24-26 юни : Фестивал "Живият огън на традициите" под надслов "Пътят на килима" – Котел. Акценти в програмата на фестивала:

• Възстановка на обичая "Провиране през еньовски венец за здраве"
• Концерт на Теодосий Спасов
• Презентиране на традиционните занаяти килимарство, тъкачество, бродерия, грънчарство, дърворезба
• Представяне на фолклорна програма:
• Концерт на НУФИ "Филип Кутев" – гр. Котел, фолклорен танцов клуб "Хорце" – Добрич и на народната певица Галина Дурмушлийска
• Ансамбъл "Загоре"
• Представяне на експозиция "Пътят на килима"
• Изложба на образци от местната кухня и дегустация на български вина
• Образователно-познавателни и развлекателни игри и занимания за деца
http://festivalkotel.bg/ - сайт на фестивала

18, 19 и 20 юли – Събор воеводска среща / Жеравна/ .Основната цел на сдружението е организирането и провеждането на ежегоден тридневен национален събор „Войводска среща” около рождената дата на Васил Левски – 18 юли. Идеята е не само да се почете паметта на Апостола на свободата, но и да се осъществи приемственост в усилията на българите за запазване на националните ценности и националната памет. Съборът ще събере всички регистрирани войводи и чети, за да обявят публично патриотичните каузи, които са решили да осъществят „в ползу роду” до събора следващата година.

 

21,22,23,24 юли – Мото събор SWALLOW 33 . Ежегоден мото събор на всички любители на моторните спортове ,както и на тези с мотори с кош. Провежда се в м.Сайганица близо до с.Кипилово ,като посещаемостта е голяма и с всяка изминала година има все повече участници. На събора се представя стънт шоу ,огнено такова, много завави , подаръци и др.